Väggdekor för de små.

Är väldigt nöjd med dekoren jag klistrade upp ovanför Vilhelminas säng för någon vecka sedan, en kanske två veckor sedan. V gav snabbt sitt tycke, med att göra tummen upp! Det kan inte betyda annat än godkänt.

 


Dagen efter doppardagen.

Idag är det den tjugofemte, igår var det julafton. Dagen full av förväntan. Igår såg julen lite annorlunda ut för oss, i år firade vi inte julafton hemma i Sunnansjönäs. I år tog vi juklappar och mat, styrde bilarna mot min bror, eller Rebeccas far för att vara noga. Hennes familj, och vår familj. Kusinerna samlade. Det blir nog kul för dem i framtiden att få vara tillsammans. Fokusen ligger trots allt på de små en sådan dag. 
 

Ett fungerande samarbete?

Hej Linnea! Jag tycker att det är så kul att få läsa om er vardag! Jag är själv gravid i vecka 34 och ensamstående. Jag undrar lite om samarbetet med lilla V-s pappa, hur går det och hur har ni lagt upp det?
Sen undrar jag hur du känner för att träffa någon ny, det är ju en stor fundering som man har, om man kommer att få leva ensam och hur det kommer att gå med bebisen och sådär.

Hej Sandra! Vad kul att du har hittat hit, verkligen. För att inte glömma, grattis till den kommande bebisen. Nu börjar längtan säkert vara obeskrivlig? Kom ihåg hur det var på slutet, sista veckorna var såååå långa. Samtidigt som det var lite av en skräckblandad förtjusning, jag längtade efter att träffa den lilla varelse som gömt sig därinne i flera månader, samtidigt som jag var livrädd för hur livet skulle förändras. Du förstår säkert vad jag menar? Jag är dock helt säker på att du kommer klara det galant.

För att hålla mig till ämnet, jag blev gravid i september 2011 och i december tog det slut mellan mig och pappan. Jag var alltså även ensam större delen av min graviditet. Samarbetet mellan oss har inte alltid fungerat. När jag spekulerar i det, kan jag bara dela med mig av mina egna upplevelser. Under hela min graviditet var jag ett känslomonster, milt uttryckt. Jag dolde det nog väl för mina närmsta, skrev lite på bloggen men pratade sällan om det. Det var en av anledningarna till varför det inte fungerade, jag ville inte släppa in honom i det som jag trots allt gick igenom ensam. Vad jag ännu mindre ville, var att släppa in en annan kvinna. Jag var livrädd för det, kände ångest och ville inget annat än vara ensam tillsammans med mitt barn. Som jag uppfattade det fanns ett engagemang redan då, vilket skrämde mig, fick mig att må fruktansvärt dåligt.

Jag vet att jag säkert överanalyserat och tänkt mer än jag behövt i många situationer. "Tänk om..." Jag tänkte mycket på mig själv då jag var gravid, det var ju det folk sa till mig. Jag gjorde det jag trodde var bäst för mig och min dotter, kanske gick det för långt vissa gånger. Det är lätt att vara efterklok. Samtidigt var det inte bara jag som gick över gränsen, vi var två om den saken. Jag kan än idag tycka att han skulle ha förstått mer, tagit mig på alvar och litat på att jag inte skulle ta hans dotter ifrån honom. Framförallt förstått att andra får vänta! Vi gör alla misstag, det kommer vi alltid göra. Jag tror inte på att glömma det förflutna för att gå vidare, mer på att acceptera att det kan bli fel och blicka framåt, det kan bara bli bättre. Lite så tänker jag nog.

Idag fungerar vårt samarbete bra. Idag är Vilhelmina hos sin pappa två dagar i veckan, Onsdagar och Söndagar. Jag har fortfarande ensam vårdnad, den biten är jag absolut inte redo att släppa. Kanske blir jag aldrig redo att släppa andra hälften av vårdnaden? Jag vet trots det att Vilhelmina alltid kommer ha sin pappa där. Han älskar henne. Det syns, och det gör mig fruktansvärt lycklig. Även om hon har många andra som finns där för henne, älskar henne och skyddar henne, så är pappa ändå alltid pappa. Det har jag aldrig velat ta ifrån henne (eller honom).

Hur vi kommer att lägga upp saker i framtiden är oklart. Tiden får utvisa. Kanske blir det varannan helg och en dag mitt i veckan, kanske blir det varannan vecka. Jag vet inte. Vad väger tyngst? Att barnet ska få känna att den har en fast och trygg punkt i livet? Eller att den får lika mycket tid med pappa som med mamma? Jag vet faktiskt inte.

Avslutningsvis då, det här med att träffa någon ny har jag egentligen aldrig hunnit reflektera över. Åtminstone inte innan, det minsta jag var ute efter var att träffa någon. Det bara blev så. Det ska tydligen ske då man minst anar det, kanske ligger något i det? Han har aldrig försökt ta över eller vart för mycket på något vis, gällande Vilhelmina. Han har vart lagom. Dessutom leker de fint tillsammans, han och Vilhelmina. Då smälter mamman, det går inte att komma ifrån.


En Söndag.

En dag hos morbror, eller gudfar (kalla honom vad ni vill) kan bli ganska tokig. Fast ganska kul också. Leker lite med kameran och får lite halvdåliga men fruktansvärt söta bilder.
 
 
 
 

Ute med pulkan.

Idag tog vi en sväng med pulkan, jag fick dra medan en annan låg och njöt i pulkan. V somnade gott efter bara några minuter. Då passade mamman på att ta en långpromenad, vintern är trots allt en mycket vacker årstid. Älskar det vita och det ljusa, ibland det glittrande landskapet. Sedan en sådan där perfekt dag, en dag då solen kanske kikar fram och det är några få minusgrader. Det är ljuvligt.
 
 
 

Det här med julkalender.

Något jag aldrig slutat med, aldrig ledsnat på, aldrig vuxit ifrån. Det är just som rubriken lyder, julkalendern. Jag har följt de maniskt år efter år. Det är något med julkalendern som jag bara inte kan släppa (Jag köper mig själv också en chokladkalender år efter år, även nu i vuxen ålder). Kanske är det känslan? Kanske är det nostalgi? Jag vet inte, men jag kan bara inte släppa det.

Årets julkalender är en repris, eller en nyare variant av den som gick 1996, rätta mig om jag har fel. Mysteriet på Greveholm - Grevens återkomst. Det var verkligen en storfavorit vill jag minnas. Trots att jag bara var sex år gammal så är det just den julkalendern jag minns allra bäst. Vi spelade även ett dataspel, ett spel som utspelade sig på Greveholm.

Jag undrar vilken kalender som V kommer minnas allra bäst? Kommer det vara något som utspelar sig i rymden? I ett slott som Greveholm? Något i stil med tomteverkstad? Framtiden vill visa. Vilket som, så uppskattar verkligen att få dela det med henne.


Luciafirande.

Idag har vi firat lucia på öppna förskolan. Mysigt med alla fina barn. Det kryllade av pepparkakor, lucior och tomtar. Fin sång och lussekatter. Vilhelmina gav upp efter luciatåget, och somnade i min famn. När hon vaknat fick hon sig ett åk i gåstolen, Liam hjälpte gärna till att styra. Det var kul, såg de ut att tycka båda två. Jag undrar om det kan vara något för framtiden? V fick sig allt en liten kyss vill jag minnas.
 
 
 
 
 

Snart där!

Idag blev det nästan milen på bandet. Sprang lite mer än åtta kilometer, resterande intog jag gående läge för att värma upp och varva ner. Jag är nöjd. Snart tar jag milen igen, skulle kännas härligt.


Sakta i backarna!

Nu går det lite för fort tycker jag, backa några steg tack! Det må vara med krypningen, då har hon inte så långt till backen.. men att stå upp? Borde kanske invenstera i en hjälm? Hon har ingen som hellst kontroll på läget och kan utan vidare släppa stödet hon dragit sig upp på. Stora tjejen, fast ändå så liten. Vad hände?
 

Häng i tvättstugan.

Igår hade vi tvättstugan hela dagen. Tvättade hela lägenheten, ungefär. Bra jobbat. Passade även på att träna V lite, hon har nämligen fått för sig att tvättmasinerna är en gnutta farlig.. så vi bara satt där nere en stund, på golvet, och låtsades som inget. Åtminstone jag. Då släppte det även för V och vi kunde leka och fota lite innan vi återvände till vårt trygga hem.
 
 

Nedräkning.

Fjorton dagar kvar till julafton. Det är exakt två veckor. Jag minns då jag hade annat att räkna ner till. En nedräkning på nio månader. 40 veckor, räknade vecka för vecka. Magen växte, om än långsamt för min del. På slutet hände mycket. Magen blev stor sista veckorna, kanske var det så att jag bar henne annorlunda på slutet? Saknar just den nedräkningen lite, det var en härlig tid emellanåt. Jag trivdes med min kropp, med min mage, för det mesta. Det var mysigt att känna henne böka omkring där inne. Som man längtade, efter dagen med stort D. Dagen då hon skulle bestämma sig för att titta ut. Man räknade maniskt, dag för dag. Tjugoåtta plus tre, tjugoåtta plus fyra.. och så vidare.
 
Nu känns tjugofyra dagars nedräkning till jul som en evighet, men väntan på storken.. DEN var lång!
 
.
 
 
 
Bakade ut mina skurna pepparkakor idag.
 

Andra advent.

Idag är det andra advent. Idag tänder vi andra ljuset. Idag blir min favorit hos sin pappa hela dagen. Igår kväll hände något, Vilhelmina fick nys om något. Hon kröp från vägg till vägg, från soffa till vitrinskåp, från tv till kista.. Ja, överallt var hon igår kväll. Vad hände? Nu håller min lilla tjej verkligen på att bli stor. Som att ni inte redan visste, att hon blir större menar jag.
 

Skön stil.

Vilhelmina har hittat sig till rätta i spjälsängen. Skönaste sovställningen är tydligen med knänen indragna under sig och rumpan rakt upp. Verkar vara en sömnig klassiker? Har ni också barn som sover så här? 
 
 

Tisdagsmorgon!

Idag är det Tisdag och den fjärde december. Vilket betyder att det är tjugo dagar kvar till julafton. Julklappshandlingen går sådär, ska jag erkänna. Fem klappar är köpta, ett par återstår. Det må vara en början. Kanske borde ta en sväng innan babysimmet idag. Det är bara det.. att det är så besvärligt att gå in och ut i affärerna nu med lilla V. Då det ska vara så mycket kläder som ska knäppas upp och mössa som ska av (om man inte håller sig i gallerierna det vill säga). Hon är heller inte störtförtjust minsann.

Om man kanske ska ta tag i dagen kanske? Ses sedan mina vänner.


Första advent.

Idag är första advent, och jag har inte ens köpt ljus till adventljusstaken. Inlandsproblem, eller hur? Idag fyller min bror år, grattis bror! Igår fyllde Erik trettio. Det firade vi med smörgåstårta, god mat och ett par glas rött. Lite mys på Invito och lite (läs ypperst lite) ost och kex på kvällen. Ska ersänna att fem glas vin var nog ett glas för mycket för min del.. Vi var barnfria hela kvällen och natten. Blandade känslor, men lilla V verkar ha haft det bra. Vilket jag redan visste, egentligen. 
 
Bjuder på lite blandade bilder från gårdagen.
 
 
 
 
 
Trötta krigare. Även Alfons däckade.
 
 

RSS 2.0